Je bent trots op je baan en dat laat je graag zien. Dagelijks strooi je met visitekaartjes en dan wil je natuurlijk wel dat deze prachtig zijn opgemaakt en van de hoogste kwaliteit zijn. Bovenal wil je iets exclusiefs hebben zodat jouw visitekaartje boven alle andere uitsteekt.
Papiersoorten voor visitekaartjes
Voor je kaartjes kun je verschillende soorten papier kiezen. De vraag is natuurlijk hoe je de kaartjes wilt laten afwerken. Sommige papiersoorten zijn namelijk niet geschikt voor bepaalde afwerkingen. Een spot-uv lak kun je bijvoorbeeld niet eenvoudig toepassen op ongestreken papier.
Misschien wil je de visitekaartjes voorzien van een preeg. Dan heb je een dik en zacht papier nodig zodat de preeg goed tot zijn recht komt. Dit is meestal wel een ongestreken papier.
Ook kun je visitekaartjes op karton laten drukken. Karton of sulfaatkarton is vaak niet per se zwaarder maar over het algemeen wel dikker. 300 grams sulfaatkarton en 300 grams mat mc hebben dus hetzelfde gewicht maar niet dezelfde dikte. Ook heb je gekleurd karton zodat je al direct een mooi effect op het papier hebt. Bedenk dan wel dat een full color bedrukking niet altijd even mooi is.
Naast papieren visitekaartjes kun je natuurlijk ook nog plastic visitekaartjes maken. Deze zijn hetzelfde als je pinpas maar dan in je eigen ontwerp. Het plastic is er in vele afwerkingen zoals goud of zilveren achtergrond. Of je neemt transparant plastic.
Speciale afwerkingen voor speciale visitekaartjes
Om luxe visitekaartjes te maken kun je altijd kiezen voor een aantal standaard afwerkingen. De meest voorkomende afwerkingen zijn:
- Laminaat: Laat je kaartjes voorzien van een glans-, mat- of soft-touch laminaat. Na het drukken wordt er een extra laagje dun plastic over het papier gelegd. Het laminaat zorgt voor extra bescherming waardoor je kaartje minder snel kreukt maar geeft het ook een luxe uitstraling. We hebben ook nog linnenlaminaat. Deze heeft de structuur van bijvoorbeeld je paspoort erin verwerkt.
- Speciale lak: Spot uv visitekaartjes zijn erg populair. Er wordt dan op een bepaald deel van je ontwerp een glanzende lak gelegd. Daarmee kun je mooie effecten creëren. Zo kun je het logo extra benadrukken. Je kunt je logo ook weglaten in je ontwerp en deze wél meenemen als spot uv lak. Zo wordt je logo toch speels weergegeven. Een dikkere variant van spot uv lak is reliëflak. Hierbij komt de lak daadwerkelijk iets omhoog zodat je deze goed kunt voelen en deze nog meer opvalt.
- Foliedruk: Met foliedruk kun je een extra dimensie toevoegen aan je kaartje. Folie is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De meest gebruikte zijn goud en zilver. Ook er is verschil in matte en glanzende folies. Je gebruikt folies met name als geen andere bedrukking gebruikt. Daarbij wordt ook vaak gekozen voor een speciaal papiersoort. Het papier in combinatie met de folie zorgt voor mooie, luxe visitekaartjes.
- Pregen/blinddruk: Een preeg is het aanbengen van een bepaalde vorm of tekst in het papier zonder dat daarbij een inkt, folie of lak wordt gebruikt. Het wordt daarom ook wel blinddruk genoemd.
Er wordt een stempel (cliché) van je ontwerp gemaakt. De stempel wordt machinaal in het papier geduwd zodat er een reliëf in het papier ontstaat. Je kunt het ontwerp in het papier duwen zodat dit er verdiept in komt te liggen. Je kunt ook een contrapreeg gebruiken en daarmee het ontwerp naar boven laten komen. De Engelse termen hiervoor zijn Debossing en Embossing. - Druk op snede: Een steeds meer voorkomende afwerking is de 'druk op snede'. Na het schoonsnijden wordt de snede (de rand van het kaartje) voorzien van een bedrukking. Veelal in 1 kleur maar het kan soms ook in full color. Ook worden er nog wel eens folies op gelegd. Een variant op deze afwerking is papier met een gekleurde kern. Daarbij wordt bijvoorbeeld blauw karton voorzien van bedrukking op de voorkant en de achterkant.
- Lenticulaire visitekaartjes: Een moeilijke naam voor een moeilijke afwerking. Twee ontwerpen worden met herhalende lenzen door elkaar heen gedrukt. Door de kaart te bewegen zie je de ontwerpen afwisselend. Hiermee kun je dus mooie effecten creëren.
- Stansen: Stansen is een veel voorkomende afwerking. Dit kun je ook voor andere producten dan alleen visitekaartjes doen. Bij het stansen wordt het kaartje in een bepaalde vorm gemaakt. Als je bijvoorbeeld een loodgietersbedrijf hebt, dan kun je het kaartje in de vorm van een druppel laten stansen.
Je kunt ook een vorm uit het kaartje laten stansen. Dan blijft je visitekaartje dus gewoon rechthoekig maar is er een vorm uitgehaald. Als je bijvoorbeeld een gevouwen kaartje hebt, dan kun je spelen met de vorm door aan de binnenkant al een klein deel zichtbaar te maken. ALs het kaartje dan open klapt, wordt het hele ontwerp zichtbaar.