Vanaf 1 januari 2024 is herbruikbaar servies verplicht in de horeca, bedrijfskantines, scholen, sportclubs en op kantoren. We snappen dat dit zorgt voor vele uitdagingen. De kartonnen bekers bijvoorbeeld, zijn dan verboden voor consumptie ter plaatse. In deze blog lees je hoe je voorbereid bent op de nieuwe regelgeving en zorgt voor duurzame en herbruikbare alternatieven.
Kort samengevat
Bij consumptie ter plaatse wordt per 1 januari 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt. (1)
- Voor consumptie ter plaatse (in een horecagelegenheid, op een festival, in een stadion of op kantoor) wordt het gebruik van herbruikbare bekers en voedselverpakkingen de norm. Wegwerpbekers en -voedselverpakkingen die kunststof bevatten, worden verboden. Dat geldt dus ook voor de kartonnen koffiebekers, die een kunststof laagje hebben. (1)
- Wel kent de regeling een uitzondering op dit verbod, namelijk als de bekers of voedselverpakkingen ter plaatse worden ingezameld en aangeboden voor hoogwaardige recycling. In de regeling is daarvoor een minimum en jaarlijks oplopend inzameling percentage (zie onderstaande tabel) opgenomen. Met ‘hoogwaardig’ wordt daarbij bedoeld dat het materiaal weer terug kan komen als voedselcontactmateriaal. Dit is nu staande praktijk voor PET; flessen, bekers en verpakkingen voor koude dranken en voedsel kunnen van gerecycled PET worden gemaakt. (1)
Disposables (wegwerpartikelen) zijn vanaf 2024 verboden, hergebruik is de norm. Aanbieden van hoogwaardig recyclebare alternatieven is wél toegestaan, er moet dan wel voldaan worden aan de verplichte inzameling doelstelling (zie tabel).
Op take-away verpakkingen die plastic bevatten wordt vanaf 1 juli 2023 een toeslag gerekend. Deze plastic verpakkingen mogen dus wel nog worden aangeboden op afhaalplekken.
Waar hebben deze nieuwe regels betrekking op?
De rijksoverheid stelt het volgende (1):- De regels gelden voor bekers en voedselverpakkingen die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan. Dus ook als er een kunststof coating, of een andere vorm van kunststof barrière voor water en vet, in zit.
- De regels gelden voor voedselverpakkingen als dit containers of dozen zijn waaruit het eten zonder verdere bereiding en direct uit de verpakking kan worden geconsumeerd. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder.
- De regels gelden ook voor bekers en voedselverpakkingen gemaakt van biobased en bioafreekbare plastics.
- De regels gelden niet voor 100% plastic-vrije producten, zoals hout of papier.
- Onder hoogwaardige recycling wordt verstaan dat er weer voedselcontactmaterialen van worden gemaakt die voldoen aan Europese regelgeving.
- De regels gelden niet voor zorginstellingen en gesloten inrichtingen.
- Het maakt hierbij niet uit of het om bedrukte of onbedrukte voedselverpakkingen gaat.
Wat kun jij doen?
Laten we samen de stap zetten naar een duurzamere toekomst! Kies daarom voor herbruikbare drinkwaren:
Bronnen:
(1): Rijksoverheid