Het verschil tussen een flyer en een folder is dat een flyer bestaat uit één ongevouwen vel papier met enkel- of dubbelzijdige bedrukking en een folder altijd één of meerdere vouwen in het vel papier heeft.
Het verschil tussen een folder en een brochure is dat een folder uit één gevouwen vel papier bestaat, terwijl een brochure uit meerdere vellen papier bestaat die door middel van nieten of lijmen aan elkaar gehecht zijn.
Het antwoord lijkt zo simpel, maar ga er maar eens aan staan! Er zijn meer verschillen tussen deze drie informatiebladen dan je zou denken; niet voor niets wordt deze vraag vaak aan Google gesteld.
Het wil nog weleens voorkomen dat een bedrijf een brochure maakt die ze dan gaan uitdelen. Ze kiezen voor een brochure omdat deze een mooie uitstraling heeft. Voor dit doel kun je dan beter kiezen voor luxe flyers. Voor een evenement kiezen sommige bedrijven ervoor om een eigen flyer te laten maken, terwijl ze voor de professionaliteit beter een folder kunnen laten drukken.
Wil je meer informatie over het verschil tussen een flyer, folder en brochure en in welke situaties je het best voor de één of de ander kan kiezen? In deze blog hebben we dat helder voor je uitgelegd.
Flyer
Je herkent de flyer aan het feit dat het één enkel blaadje is, al dan niet dubbelzijdig gedrukt en het meest verschijnen ze in A5-formaat. Iedereen die weleens op het station komt tijdens verkiezingstijd of door de stad loopt in het festivalseizoen heeft weleens een flyer gezien. Ze worden vaak gebruikt om zoveel mogelijk mensen te bereiken en zo kort en bondig doch interessant mogelijk hun boodschap over te brengen. Het is dan ook het perfecte middel om mensen nieuwsgierig te maken en vrij laagdrempelig.
Voorbeeld flyers:
A7 flyer, A6 flyer, A5 flyer, A4 Flyer
Er zijn veel afwegingen die je moet maken voordat je een flyer kunt bestellen. Je kunt ervoor kiezen om op korte termijn zoveel mogelijk flyers te verspreiden onder een zo groot mogelijke doelgroep. Hier kies je dan voor een grote oplage en goedkoop papier. Richt je je echter op een specifieke groep die je op de juiste manier wil benaderen? Dan kun je kiezen voor een wat duurdere papiersoort, andere bedrukking en een kleinere oplage.
Folder
Een folder kun je goed herkennen aan dat het nog steeds uit één vel papier bestaat, maar dan nu met minstens één vouw. Je hebt een aantal verschillende vouwen, waaronder de meest bekende vouw in het midden van het blad, een wikkelvouw en de zigzagvouw. Hieronder is een aantal voorbeelden te vinden van hoe je de folder kunt vouwen.
Voorbeeld folders:
Enkele vouw, Wikkelvouw en luikvouw
Als je meer informatie wilt geven over je bedrijf, product of dienst en het past niet op de flyer, dan wordt er meestal gekozen voor een folder. Denk bijvoorbeeld aan de informatieblaadjes bij de fysio over gewrichtspijn, menukaarten of plattegronden. Hier staat alles op één blad dat op een bepaalde manier in elkaar gevouwen kan worden.
Brochure
Dan als laatste: brochures drukken. De brochure lijkt op een folder, maar verschilt er wel degelijk van. Waar een folder uit één gevouwen vel papier bestaat, heeft de brochure een aantal losse vellen papier die op verschillende manieren aan elkaar gehecht kunnen worden. Een brochure is in het midden gevouwen door middel van een binding. De meest gekozen binding zijn twee nietjes in de rug. Maar je kunt ook kiezen voor een gelijmde binding. Dit zie je bijvoorbeeld bij glossy’s. Veel mensen denken hierbij vaak aan de boekjes die men krijgt bij de autodealer, of aan de reclameboekjes van de supermarkt. Hoewel dit nog steeds een folder wordt genoemd, is het wel degelijk een brochure! De bladzijden zijn namelijk één keer gevouwen en aan elkaar geniet, bij een folder zou het uit één blad bestaan.
Wil je een brochure laten drukken? Bedenk dan van tevoren goed dat deze altijd het aantal pagina’s moet hebben met een veelvoud van 4 en minimaal 8. Bij een folder is dit bijvoorbeeld geen vereiste.