Welke vlag voldoet aan jouw wensen?

Slaag met vlag en wimpel voor jouw promotionele actie

Joris
Geplaatst door: Joris
Datum: woensdag 30-08-2017

Als jij ter promotie vlaggen wilt maken voor jouw bedrijf, dan is het belangrijk dat je wel voor de juiste kiest. Moet de vlag jarenlang mee gaan? Krijgt de deze relatief hoge windkrachten te verduren? Wat voor soorten zijn er allemaal en wanneer gebruik je welk materiaal?

Wil je een vlag drukken zoals bijvoorbeeld een gevelvlag of wil je baniervlaggen? Elk soort kan net even wat andere specificaties hebben, omdat de een meer wind vangt dan de ander. Daarnaast moet je bij bovengenoemd voorbeeld ook verschillende ontwerpen maken. Gevelvlaggen hebben namelijk weer een ander formaat dan een baniervlag.

Wil je dus een vlag bedrukken met logo of met naam op verschillende soorten vlaggen? Dan moet je afhankelijk van de formaten een apart ontwerp maken.

Welke soorten stoffen vlaggen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten vlagstoffen. De meest standaard vlagstof is het 110 grams vlaggen doek. Dit doek is gemaakt van een transparante stof van polyester met een fijne structuur. Deze sterke vlaggenstof wordt omgezoomd en is voorzien van een B1-certificaat. De minimale levensduur van deze vlag wordt, bij windkracht 6, vastgesteld op 3 tot 4 maanden.

 

Daarnaast bestaat er ook het 115 grams Longlife vlaggendoek. Deze stof is ook van transparant polyester alleen is deze voorzien van een grove structuur. Door deze structuur is de vlag extra sterk en is omzomen niet meer nodig. Dit materiaal kan bij windkracht 6 minimaal 3 tot 5 maanden mee.

 

Er zijn een paar vlaggen die ook op 610 grams blockout bedrukt kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld een kioskvlag bedrukken op dit doek. In principe wordt dit doek gebruikt voor banners. Dit is een PVC-doek dat dubbelzijdig is te bedrukken en heeft een matte uitstraling die nauwelijks een structuur heeft. Ook dit materiaal is voorzien van een B1-certificaat. Bij windkracht 6 wordt de levensduur op minimaal 3 tot 4 maanden gesteld.

In Nederland hebben we net als in ieder land met wind te maken, maar windkracht 6 hebben we gelukkig niet zo vaak. De gemiddelde windkracht aan de kust is 4 en in het binnenland is dat 2. De levensduur van de vlaggen zal uiteindelijk dus veel langer zijn.

Let er wel op dat de bedrukking op elke stof net anders wordt. Bij de bestelling van twee verschillende soorten vlaggen en stoffen, kan het ontwerp en de bedrukking dus net anders worden.

Welke afwerkingen bestaan er?

Vlaggen zijn op verschillende manieren af te werken. Standaard worden deze omgezoomd. Dat betekent dat de stof rondom netjes wordt gestikt. Dit verstevigd de rand van de vlag waardoor het niet meer zal rafelen. Meestal wordt dit standaard al gedaan bij levering.

Je kunt ook een eigen vlag maken met ringen. Dan zitten er net als in spandoeken ringen in de stof aan de gewenste zijde. Hier kun je de vlag dan aan vast haken. Een andere mogelijke afwerking is het touw met een lusje. Aan de vlaggenstok zit vaak een haak waar je het lusje aan kunt hangen. Met het touw bevestig je de onderkant van de vlag aan de stok. Bij sommige vlaggen kun je ook voor d-ringen kiezen. Deze ringen zitten dan aan de boven en onderkant. In het midden zitten dan nog karabijnhaken om deze extra aan de stok te bevestigen.

Wat is gesublimeerd?

Wanneer je een vlag hebt die gesublimeerd is, dan betekent het dat deze UV-bestendig is. Dat is natuurlijk ideaal voor de outdoor varianten. Outdoor vlaggen komen in aanraking met de zon en worden daarmee blootgesteld aan UV-bestraling. Deze stralen zorgen ervoor dat de kleuren van de bedrukking met verloop van tijd vervagen. Dankzij sublimatie wordt dat dus tegen gegaan!

B1 Keurmerk

Het B1 keurmerk is een certificering die bijvoorbeeld aan vlaggen kan worden toegekend. Producten in de B-klasse vallen in de categorie brandbare producten. Als het product beschikt over een B1-certificaat dan betekent het dat dit product bij open vuur moeilijk ontvlambaar is en daarmee brandvertragend werkt.