Voordat je een brochure maakt is het belangrijk om het doel van de brochure te bepalen. Ook kijk je naar wat je als bedrijf wilt uitdragen. Ontwerp een opvallende cover om nieuwsgierigheid tot je brochure te trekken. Om een brochure die tot lezen uitnodigt te maken is het belangrijk om niet te veel tekst te gebruiken. Denk hierbij aan een gezonde tekst en beeld verhouding. De afbeeldingen die je gebruikt moeten van hoge kwaliteit zijn.
Een brochure bestaat uit meerdere pagina’s waar een flyer slechts een voor- en achterzijde bevat. Beide zijn in diverse formaten verkrijgbaar. Op een flyer kun je veel minder informatie kwijt dan in een brochure. Wanneer je tussenmaat tussen flyers en brochures zoekt laat je folders drukken.
Om brochures te maken raden wij Adobe InDesign aan. Je kunt ook een ander ontwerpprogramma gebruiken, mits je de aanlevereisen aanhoudt. Zie hiervoor de werktekening of neem contact met ons op.
Voordat je begint met de opmaak, is het goed om rekening te houden met de aanleverspecificaties van je bestand. Wil je brochures drukken dan geldt voor alle soorten dat je een PDF aanlevert op het bestelde eindformaat. Daarbij voeg je een afloop toe van 3 mm rondom.
De volgorde in je PDF is precies de leesvolgorde. Pagina 1 is de voorkant van de cover en pagina 2 is de binnenkant van de cover. De laatste pagina in je bestand is de achterkant van de cover.
Brochure drukken met een lijmbinding? Dan kun je bovenstaande regels aanhouden voor het binnenwerk. Voor de cover lever je dan een apart bestand in spreads aan. Dit is 1 PDF met daarin 2 pagina’s waarbij de eerst pagina bestaat uit de volledige buitenzijde van de cover. De tweede pagina is de binnenzijde van de cover. Het binnenwerk van je gelijmde brochure begint dus op pagina 3.
Bij de opmaak van een wire-o moet je rekening houden met voldoende veiligheidsafstand. De spiraalbinding komt namelijk 10 millimeter naar binnen. We adviseren daarom om altijd minimaal 16 millimeter veiligheidsafstand aan te houden.
Vaak worden er afbeeldingen en foto’s gebruikt voor de opmaak van je brochures. Een veel voorkomende fout is dat deze afbeeldingen niet worden omgezet naar een CMYK profiel voordat ze in de opmaak worden geplaatst. Hierdoor behouden ze een RGB profiel. In je daadwerkelijk resultaat kan er dan een licht kleurverschil ontstaan. De brochures drukken we namelijk standaard in full colour. Dit is een CMYK profiel.
Download onze werktekening om het bestand in op te maken. Hulp nodig bij het ontwerp of aanleveren? Neem contact met ons op, onze designers helpen je graag.